Directioneaza 2% din impozitul tau pe venit la SIPG!


Seniorii Petrolului Romanesc  SERVICII SIPG

SIPG cursuri si durata »ARHIVA


REVISTA PRESEIwww.energy.eu

Enciclopedia Economiei Resurselor Minerale  din România

Titlu : Enciclopedia Economiei Resurselor Minerale din România
Autor/autori : Dr.ing. Gheorghe Buliga, Prof.dr.ing. Dumitru Fodor, Geolog Stelian Dita
ISBN :
Pret : 200 RON +tva(5%)
Click pentru descriere
Nume
Adresa
Telefon
Email
Cantitate (numar bucati)
Cod de verificare *:


DESCRIEREA CARTII :

Pentru prima data in Romania, o lucrare de anvergura celor mai bune si mai complete lucrari de monografie tehnico-stiintifica care trateaza exhaustiv zestrea minerala a subsolului national si complexitatea problematicii legate de valorificarea acestor resurse, „Enciclopedia Economiei Resurselor Minerale din Romania” pune in evidenta rolul activitatilor geologice, miniere si petroliere in istoria dezvoltarii economico-sociale a Romaniei, politicile promovate de-a lungul timpului si sugereaza resursele care vor putea asigura trebuintele sociale ale romanilor in viitor.
Enciclopedia abordeaza, in cuprinsul celor a cca. 1000 de pagini, evolutia istorica a legislatiei in domeniu, organizarea companiilor de explorare, exploatare, prelucrare, transport, comercializare a produselor specifice, principalele institutii de coordonare, reglementare si control, contributia resurselor minerale la dezvoltarea economica a Romaniei si colaborarile internationale in domeniu, aportul economic al resurselor minerale la progresele economico-sociale si tehnico-stiintifice, institutiile pentru formarea personalului calificat si a specialistilor, companiile care activeaza pentru desprinderea orientarilor strategice pentru viitor etc.
Lucrarea s-a dorit sa fie un capitol nou in „Enciclopedia Romaniei” coordonata de eminentul savant Dimitrie Gusti.
Consideram ca „Enciclopedia Economiei Resurselor Minerale din Romania” se inscrie in contextul economic actual si este de folos tuturor specialistilor din industriile respective si, deopotriva, economistilor si decidentilor in prognoze si strategii de dezvoltare viitoare, istoricilor, profesorilor si studentilor din domeniu.

Cartea poate fi procurata la pretul de 80 lei/exemplar plus TVA (9%) si taxe postale(dupa caz), in urmatoarele conditii :
- pe baza de comanda ferma transmisa la SIPG pe adresa O.P. 22, CP 200, Sector 1, Bucuresti, www.sipg.ro, prin fax la numarul 0318174420 sau e-mail: violeta.dumitriu@petrom.com, expedierea/livrarea urmand a se face, pe cheltuiala beneficiarului prin posta cu “plata ramburs” sau prin delegat-beneficiar dupa confirmarea efectuarii platii aferente(copie OP) in contul Asociatiei SIPG : RO 14 RNCB 0072 0497 0460 0001 deschis la BCR-Sector 1-Bucuresti (pentru comenzi mai mari de 100 exemplare plata se poate face ulterior prin OP, pe baza facturii emise de SIPG, in termen de pana la 15 zile de la livrarea cartii prin delegat-beneficiar);
- direct de la sediul SIPG - Bucuresti, Str. Episcopiei nr. 5, etj.2, ap. 5, Sector 1, unde se efectueaza plata in cash cu emitere de chitanta/factura SIPG;
Informatii suplimentare se pot obtine zilnic la telefon : , 0372160599 si 0741.086400.
Prezentare autori

Dr. ing. Gheorghe BULIGA este absolvent al facultatii de Exploatarea Zacamintelor de Titei si Gaze de la Institutul de Petrol, Gaze si Geologie din Bucucresti, promotia 1966 si doctor in stiinte tehnice din anul 1985.
A lucrat in domeniul exploatarii zacamintelor de hidrocarburi prin foraj, la Intreprinderea de foraj Carbunesti si la Intreprinderea de Foraj Bucuresti. In functia de sef santier a realizat cea mai adanca sonda de explorare din Iordania (1986- 1987). In calitate de inginer proiectant la IPROMIN Bucuresti (1968-1974) a proiectat toate exploatarile de sare in solutie cu sonde din Romania, activitate pentru care a inregistrat inventia tehnologice privind amorsarea sondelor de exploatare a sarii din zacaminte de mare adancime si a efectuat, in premiera, studii privind stabilitatea suprafetelor care acopera lucrari miniere subterane. A facut parte din prima garnitura de directori care au deschis santierul de exploatare a minereului cuprifer de la Rosia- Poieni (1977-1980).
Intre anii 1981-1982 a indeplinit functia de consilier la Institutul Central de Cercetari pentru Industria Extractiva si inginer proiectant gradul II la Institutul de Geologie – Geofizica (actualul INSTITUT GEOLOGIC al ROMANIEI), iar in perioada 1982-1990 ,cu intermitente, a indeplinit functiile de sef serviciu si inginer principal in cadrul directiilor FORAJ-GEOLOGIE si directia TEHNICA-INVESTITII din Ministerul Petrolului.
In anul 1990 este numit director al Directiei Tehnice din Ministerul Petrolului si ulterior in cadrul Regiei Autonome a Petrolului ( PETROM-R.A.). Intre anii 1992-1994 a coordonat, in calitate de ”project manager” doua studii de consultanta, finantate de catre Banca Mondiala, privind ”Evaluarea potentialului de hidrocarburi al Romaniei” (executat de firma Harms & Brady din Denver S.UA) si ”Evaluarea rezervelor de hidrocarburi si a nivelului practicilor de productie din Romania” (elaborat de catre firma INTERRA-Bergerson – Colorado – S.U.A.).
La inceputul anului 2005 a fost numit in functia de Presedinte al Agentiei Nationale de Resurse Minerale (cu rang de secretar de stat) institutie autonoma in coordonarea Primului ministru, functie pe care a ocupat-o pana in luna noiembrie 2006, ulterior fiind numit vicepresedinte al Autoritatii de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (2006-2007). In paralel, ca profesor asociat la Instituitul/Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti a predat cursurile de „Managementul calitatii”, „Marketingul in industria de petrol si gaze”, „Metodologia cercetarii stiintifice” si cursul de „Hidraulica zacamintelor de hidrocarburi” A fost desemnat referent oficial la 17 teze de doctorat sustinute la Universitatea Petrol-Gaze Ploiesti, in domeniul Mine, Petrol si Gaze. A fost membru in Colegiul National al Cercetarii Stiintifice (1992-1998). A conferentiat la celebra universitate „Colorado School of Mines” din S.U.A., a participat cu comunicari stiintifice sau puncte de vedere la numeroase conferinte internationale (La Paris pe tema perspectivele industriei carbonifere mondiale, la Baku : Perspectivele petrolului Caspic, in Romania: „Petrol si Gaze la Marea Neagra”; la Washington D.C.: „Reducerea riscurilor de poluare cu deseuri miniere in bazinul Tisei” etc.). A avut numeroase aparitii la televiziunile si posturile de radio nationale si locale (remarcabile aparitiile la emisiunile ”Seniorii Petrolului Romanesc” de la televiziunea prahoveana „PRAHOVA TV”).
A elaborat peste 100 de proiecte si studii in domeniul substantelor minerale utile in calitate de „sef proiect”, a publicat mult peste 150 de articole stiintifice si de atitudine profesionala, este presedinte fondator al revistei lunare „Monitorul de Petrol si Gaze”, refondata in anul 2001. Autor si coautor principal la 5 carti de specialitate in volum si alte doua carti de cultura profesionala.
Recompensat cu diplome si medalii ale unor prestigioase institutii stiintifice nationale si internationale
Este presedinte fondator al Asociatiei „Societatea Inginerilor din Petrol si Gaze”, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, membru al Academiei de Stiinte din New-York, membru in Comitetul National Roman pentru Congresul Mondial al Petrolului, membru in Comitetul National Roman pentru Congresul Mondial al Energiei, membru al Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma, s.a.

Profesor universitar dr. ing. Dumitru FODOR este absolvent al Institutului de Mine din Petrosani promotia 1961. De la absolvirea facultatii activeaza in cadrul catedrelor de specialitate ale Institutului de Mine din Petrosani – astazi Universitatea din petrosani – si in marile unitati productive din Valea Jiului, Oltenia si Muntii Apuseni.
Face o serie de stagii si vizite de documentare in unitti de invatamant, cercetare, proiectare si productie din tara si strainatate, fapt ce i-a permis sa cunoasca foarte bine, in diferite etape, probleme majore ale mineritului din Romania si din multe tari ale lumii.
Este un specialist de marca in domeniul extragerii si valorificarii zacamintelor de substante minerale utile, conducator de doctorat, membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.
A elaborat singur sau in colaborare 25 de tratate, carti si manuale de specialitate si peste 200 de lucrari stiintifice, publicate in reviste de specialitate din tara si strainatate sau sustinute la sesiuni stiintifice si congrese nationale si internationale. Participa si sustine o serie de lucrari, reprezentand Romania, la congresele mondiale miniere de la Bucuresti, Istambul, New-Delhi, Belgrad, Beijing, Madrid, Sofia, Las Vegas si Acapulco.
A elaborat pentru industrie, pe baza de contract, peste 100 de lucrari stiintifice a caror rezultate se regasesc in activitatea de proiectare si in cea productiva. A facut parte din colectivele de expertizare a studiilor si proiectelor de punere in exploatare a unor mari zacaminte din strainatate si de pe teritoriul Romaniei.
A contribuit la pregatirea a peste 40 de promotii de ingineri in domeniul mineritului, iar in invatamantul superior a detinut o serie de functii de raspundere printre care si cea de rector, timp de 11 ani, la Institutul de Mine din Petrosani.
In domeniul cercetarii proiectarii a detinut timp de 10 ani functia de Sef al Comisiei de Materii Prime Minerale din cadrul Colegiului Consultativ pentru Cercetarea Aplicativa, Dezvoltare si Inovare din Romania. In aceasta calitate a coordonat la nivel national intreaga activitate de cercetare dezvoltare in domeniile: Geologie, Mine, Petrol si Gaze.
Actualmente este seful Catedrei de Tehnica Miniera si Geologie a Universitatii din Petrosani, membru al Comisiei de Materii Prime Minerale din cadrul Colegiului Consultativ pentru Cercetarea Aplicativa si Dezvoltare, Presedintele Comitetului National Minier Roman si membru activ in Comitetul Mondial Minier.

Stelian DITA este diplomat al Facultatii de Gologie a Universitatii Bucuresti (1954). Studii postuniversitare: „Prospectarea explorarea si valorificarea zacamintelor minerale”, Sectia de inginerie Geologica si Geofizica (1979).
Angajat la TPEDMN Bucuresti (1954), a efectuat prospectiuni si explorari geologice: pentru minereuri feroase (mangan), in Sectorul Iacobeni - Vatra Dornei; pentru pegmatite cu muscovit si feldspati potasici; pentru mineralizatii de fier si mangan, in Sectorul Voineasa, Muntii Lotrului, si a pus in evidenta pegmatitele si micasisturile purtatoare de mice cu Li (litiu).
In perioada 1963 – ianuarie 1968, a executat si indrumat activitatea geologica a lucrarilor de deschidere si pregatire a Sectorului Suvarov-Valea Mare-Moldova Noua, in vederea inceperii exploatarii.
Dupa 1 ianuarie 1966 a continuat coordonarea activitatii geologice si din faza de exploatare, fiind detasat si numit seful serviciului geologic al IM Moldova Noua, pana la 1 ianuarie 1968.
In anul 1968 a participat la un schimb de experienta in R.S.Iugoslavia.
In perioada 1969-1973 a lucrat ca specialist in zona Cavallo – Departamentul Constantine – Algeria, in cadrul unui contract incheiat de GEOMIN cu SOMAREM, pentru minereuri neferoase, cupru in mod special.
Din martie 1973 pana in septembrie 1991, si-a desfasurat activitatea in cadrul IGPSMS-IPGG (in prezent Prospectiuni S.A.). Din 1991 este pensionat.
Este coautor al unor comunicari stiintifice, iar dupa pensionare a publicat articole in Anuarul IGR, Revista Minelor, Monitorul de Petrol si Gaze si Univers ingineresc.
Este memebru AGIR, membru al Societatii de Geologie din Romania si al Fundatiei „Ion Atanasiu”.
In anul 2007 a primit „Diploma de onoare” si Medalia Jubiliara „Excelenta in Performanta”, cu ocazia a 150 de ani de industrie romaneasca in domeniul petrolului.

contact